Toiduks kasutamine

Miks kasutada kookosrasva/-õli toiduks?

Kookosrasva unikaalne kasulikkus seisneb selle keemilises struktuuris, täpsemalt selle rasvhapete ahelate pikkuses. Kookosrasv hõlmab keskmise ahelapikkusega rasvhappeid (MCFA), samuti tuntud kui keskmise ahelapikkusega triglütseriide (MCT). Kookosrasv on suurima looduslik tervisliku MCFA allikas. Vastupidiselt on paljud taime- ja seemneõlid pikkade rasvhappe ahelatega (LCFA).

On mitmeid põhjuseid seletamaks, miks just keskmise ahelapikkusega rasvhapped on parim valik:
• Pikkade rasvhapete (LCFA) lõhustamisel…
o …on kõhunäärmele, maksale, kehale ja kogu seedesüsteemile suurem koorem
o …ladestub see peamiselt rasvana (mistõttu peetakse ekslikult kõiki rasvu paksuks tegevateks)
o …võib see talletuda kolesteroolina arteritesse
• Keskmise ahela pikkusega rasvhapped on tervislikumad, sest…
o …nad on väiksemad.
o …nad tungivad kergemalt läbi rakumembraani ja ei vaja lipopropeene ega spetsiaalseid ensüüme, et keha neid efektiivselt tarbida saaks.
o …nad on kergesti seeditavad, pannes seega väiksema koormuse seedesüsteemile. See on eriti oluline neile, kellel on seedimisprobleeme
o …nad saadetakse otse maksa, kus nad koheselt rasvaks talletumiseta muudetakse energiaks.

Teine väga tervislik toiduks kasutatav õli on ekstra-neitsi oliiviõli, mis oma monoküllastumata rasvade tõttu sobib vaid salatitesse lisamiseks. Küpsetamiseks ei sobi paraku üldse, sest kuumtöötlemisel muutub see oma keemiline struktuuri tõttu hoopis tervisele kahjulikuks.
Polüküllastunud rasvad, mida sisaldavad üldtuntud taimeõlid nagu maisi-, soja- ja päevalilleõli, ei sobi samuti küpsetamiseks.
Probleem pole mitte kuumutamisel tekkivates transrasvades, kuigi ka need on tervisele kahjulikud. Hoopis suuremat mure tekitavad omega-6 rasvhappe kuumutamisel tekkivad toksiinid. Kuumutamisel kaotab õli oma antioksüdandid, mis välja oksüdeeruvad. Sellega kaasnevad protsessid on transrasvadest oluliselt kahjulikumad.
Teiseks annavad nad suure koguse omega-6 rasvhapet, viies tasakaalust välja keha omega-6 ja omega-3 rasvhapete vahekorra.
Kookospähkli õli on ainus, mis peab vastu kuumutamisele ja hoolitseb seejuures südame tervise ja kolesterooli normaalse tasakaalu eest ning aitab isegi kaalu kaotada.
Küpsetades on arukas asendada retseptides kõik rasvad kookosrasvaga, olgu see siis või, oliivõli, taimeõli, margariin või mingi muu rasvaine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *